Ciekawostki #4 – Masło orzechowe

Ciekawostki #4 – Masło orzechowe

Cześć!

Trzy ciekawostki już za nami, jeśli przeoczyłeś, odsyłam tutaj:

     Dzisiaj chciałbym wypisać ciekawostki związane z masłem orzechowym. O ile w przypadku czekolady oraz bananów byłem przekonany, że zdecydowana większość regularnie spożywa te produkty to z masłem orzechowym taki pewien nie jestem. Osobiście znam osoby, które ubóstwiają masło orzechowe (ja się do takich osób zaliczam) bądź osoby które masła orzechowego po prostu nie lubią, rzadko spotykam się z neutralnym podejściem. Djacie znać w komentarzu czy lubicie masło orzechowe i jeśli tak, to w jakim stopniu! 🙂 No to jedziemy.

Definicja

Masło orzechowe – wyrób spożywczy wytwarzany z nasion orzachy podziemnej (tzw. orzeszków ziemnych), popularny w kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Produkt ten znajduje zastosowanie jako smarowidło do kanapek oraz składnik domowych wypieków (np. ciasteczek).

Ciekawostki

  1. Masło orzechowe zostało wynalezione w XIX wieku przez amerykańskiego lekarza Johna Harvey’a Kellogga.
  2. Do wyprodukowania słoika o pojemności około 350 ml potrzeba 540 orzeszków ziemnych. Według danych National Peanut Board, do wyprodukowania pełnego słoika (350 ml) masła orzechowego potrzeba około 540 orzeszków ziemnych. Jeśli więc zastanawiasz się, dlaczego masło orzechowe jest tak kaloryczne, możesz spróbować wyobrazić sobie liczbę orzeszków, które tak naprawdę spożywasz, smarując nim tosty czy kanapki
  3. W USA, oficjalnie zgodnie z prawem “masło orzechowe” musi zawierać 90% orzeszków ziemnych. W latach 60. ubiegłego wieku FDA wydała rozporządzenie, na mocy którego słoik masła orzechowego nie może być tak nazywany, jeśli nie składa się w co najmniej 90% z orzechów ziemnych. Wszystko, co zawiera ich mniej, oficjalnie może zostać nie uznane jako masło orzechowe.
  4. Masło orzechowe zostało stworzone dla ludzi bez zębów. Co zrobić z ludźmi, którzy nie mają zębów, a potrzebują białka? Trzeba być kreatywnym! Tak przynajmniej sądził dr John Harvey Kellogg w 1895 r., kiedy stworzył pierwsze masło orzechowe. Masło orzechowe zostało oficjalnie zaprezentowane w 1904 r. na Światowych Targach w St. Louise.
  5. Masło orzechowe może zamienić się w diamenty. W 2014 r. grupa geologów testowała różne materiały, z których można zrobić diamenty, w tym masło orzechowe. Ponieważ masło orzechowe ma wysoką zawartość węgla, w wyniku eksperymentu udało im się wyprodukować bardzo mały diament.
  6. Były prezydent USA Bill Clinton twierdzi, że jedną z jego ulubionych kanapek jest masło orzechowe z bananem; podobno była to również ulubiona kanapka Elvisa “Króla” Presleya. 
  7. W Stanach Zjednoczonych jest sześć miast o nazwie Peanut: Peanut (Kalifornia), Lower Peanut (Pensylwania), Upper Peanut (Pensylwania), Peanut (Pensylwania), Peanut (Tennessee) oraz Peanut West (Virginia).
  8. Arachibutyrofobia. Jest to lęk przed przyklejeniem się masła orzechowego do podniebienia.
  9. W USA można spotkać się ze skrótem “PB&J” lub peanut butter and jelly sandwich – jest to popularna w Ameryce Północnej kanapka z chleba, warstwy masła orzechowego oraz dżemu, powszechnie składająca się z dwóch kromek chleba lub czasami zjadana na jednej albo w zawiniętej kromce.
  10. W Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badanie, któe wykazało, że na ogół mężczyźni wolą chrupiące masło orzechowe, a kobiety i dzieci – kremowe. Jaka jest Twoja preferencja?

Pozdrawiam serdecznie,
biegajacyprogramista.pl

Dodaj komentarz

20 + 17 =

Close Menu