Ciekawostki #5 – Nutella

Ciekawostki #5 – Nutella

Cześć!

     Tydzień temu było o “kremie” orzechowym, dzisiaj przyszedł czas na “krem” czekoladowy. W poprzednim wpisie o maśle orzechowym (kliknij tutaj, aby przeczytać wpis) napisałem, że znam osoby które uwielbiają masło orzechowe bądź zwyczajnie za nim nie przepadają. W dzisiejszym poście jestem pewien, że zdecydowana większość (nie biorąc pod uwagi składu a smak) lubi nutellę. Sam jestem wielkim fanem smaku nutelli i próbując naprawdę dużo zamienników, które również okazywały się bardzo dobre wciąż jednak brakowało “tego czegoś”, co ma właśnie nutella. Przejdźmy do konkretów!

Definicja

Nutella – krem cukrowo-tłuszczowy z dodatkiem orzechów laskowych i kakao, produkcji włoskiej firmy Ferrero. Jest wykorzystywany do kanapek, ciastek, ciast (w tym tortów) i wielu innych słodkich produktów spożywczych.

Ciekawostki

  1. 70% orzechów laskowych, 30% czekolady. Czytając etykietę na słoiku, wiele osób zdaje sobie sprawę, że Nutella jest w rzeczywistości zrobiona z orzechów laskowych. Niemniej jednak uważam, że większość myśli, że to raczej kakao w proszku wydobywa jej smak. W rzeczywistości Nutella powstała w oparciu o starą włoską recepturę Gianduja, która wymagała… 70% orzechów laskowych i 30% czekolady. Przypadek? Myślę, że nie. Innym zbiegiem okoliczności jest to, że Włochy i większość regionu śródziemnomorskiego obfitowała w orzechy laskowe, które były łatwiejsze w produkcji. 
  2. Olej roślinny. W 1951 r. syn Ferrero, Michele, próbował znaleźć sposób na przekształcenie stałego składu Nutelli swojego ojca w coś kremowego i łatwego do rozsmarowania. Po wielu eksperymentach syn odkrył, że najlepszy efekt daje olej roślinny. Obecnie głównymi składnikami Nutelli są orzechy laskowe, czekolada i olej palmowy. 
  3. Jeśli nazwiesz Nutellę kremem czekoladowym, zostaniesz pozwany. Zgodnie z prawem włoskim Nutelli nie wolno nazywać “kremem czekoladowym”, ponieważ nie spełnia ona wymagań dotyczących minimalnej zawartości masy kakaowej.
  4. Światowy dzień Nutelli. Od 2007 roku Światowy Dzień Nutelli obchodzony jest co roku 5 lutego. 
  5. W 2015 roku pewna francuska para chciała nazwać swoją córkę “Nutella”, ale sędzia nie pozwolił na to, orzekając niestosowność i argumentując, ze chroni dziewczynkę przed dożywotnim wyśmiewaniem i upokorzeniem.
  6. Nutella została po raz pierwszy wprowadzona na rynek w 1964 roku. 
  7. Od 2013 roku średnio rocznie zużywa się 365 000 ton Nutelli.
  8. W Polsce Nutella jest sprzedawana od 1994 roku. Obecnie w ciągu roku w Polsce sprzedawanych jest tyle słoików orzechowego kremu, że ustawiając je obok siebie wzdłuż Wisły można by dotrzeć od źródła do Bałtyku i z powrotem. W ciągu 2 lat w Polsce sprzedawanych jest tyle słoików, że można by nimi otoczyć cały kraj!

Pozdrawiam serdecznie,
biegajacyprogramista.pl

Dodaj komentarz

twenty − twelve =

Close Menu