Cześć!
Tydzień temu było o “kremie” orzechowym, dzisiaj przyszedł czas na “krem” czekoladowy. W poprzednim wpisie o maśle orzechowym (kliknij tutaj, aby przeczytać wpis) napisałem, że znam osoby które uwielbiają masło orzechowe bądź zwyczajnie za nim nie przepadają. W dzisiejszym poście jestem pewien, że zdecydowana większość (nie biorąc pod uwagi składu a smak) lubi nutellę. Sam jestem wielkim fanem smaku nutelli i próbując naprawdę dużo zamienników, które również okazywały się bardzo dobre wciąż jednak brakowało “tego czegoś”, co ma właśnie nutella. Przejdźmy do konkretów!
Definicja
Nutella – krem cukrowo-tłuszczowy z dodatkiem orzechów laskowych i kakao, produkcji włoskiej firmy Ferrero. Jest wykorzystywany do kanapek, ciastek, ciast (w tym tortów) i wielu innych słodkich produktów spożywczych.
Ciekawostki
- 70% orzechów laskowych, 30% czekolady. Czytając etykietę na słoiku, wiele osób zdaje sobie sprawę, że Nutella jest w rzeczywistości zrobiona z orzechów laskowych. Niemniej jednak uważam, że większość myśli, że to raczej kakao w proszku wydobywa jej smak. W rzeczywistości Nutella powstała w oparciu o starą włoską recepturę Gianduja, która wymagała… 70% orzechów laskowych i 30% czekolady. Przypadek? Myślę, że nie. Innym zbiegiem okoliczności jest to, że Włochy i większość regionu śródziemnomorskiego obfitowała w orzechy laskowe, które były łatwiejsze w produkcji.
- Olej roślinny. W 1951 r. syn Ferrero, Michele, próbował znaleźć sposób na przekształcenie stałego składu Nutelli swojego ojca w coś kremowego i łatwego do rozsmarowania. Po wielu eksperymentach syn odkrył, że najlepszy efekt daje olej roślinny. Obecnie głównymi składnikami Nutelli są orzechy laskowe, czekolada i olej palmowy.
- Jeśli nazwiesz Nutellę kremem czekoladowym, zostaniesz pozwany. Zgodnie z prawem włoskim Nutelli nie wolno nazywać “kremem czekoladowym”, ponieważ nie spełnia ona wymagań dotyczących minimalnej zawartości masy kakaowej.
- Światowy dzień Nutelli. Od 2007 roku Światowy Dzień Nutelli obchodzony jest co roku 5 lutego.
- W 2015 roku pewna francuska para chciała nazwać swoją córkę “Nutella”, ale sędzia nie pozwolił na to, orzekając niestosowność i argumentując, ze chroni dziewczynkę przed dożywotnim wyśmiewaniem i upokorzeniem.
- Nutella została po raz pierwszy wprowadzona na rynek w 1964 roku.
- Od 2013 roku średnio rocznie zużywa się 365 000 ton Nutelli.
- W Polsce Nutella jest sprzedawana od 1994 roku. Obecnie w ciągu roku w Polsce sprzedawanych jest tyle słoików orzechowego kremu, że ustawiając je obok siebie wzdłuż Wisły można by dotrzeć od źródła do Bałtyku i z powrotem. W ciągu 2 lat w Polsce sprzedawanych jest tyle słoików, że można by nimi otoczyć cały kraj!
Pozdrawiam serdecznie,
biegajacyprogramista.pl