Ciekawostki #6 – Makaron

Ciekawostki #6 – Makaron

Cześć!

Pięć ciekawostek już za nami, jeśli przeoczyłeś, odsyłam tutaj:

Kolejny raz chciałbym przybliżyć Wam historię produktu, który dostarcza dość dużo energii. Tym razem nie na słodko – bo będzie o makaronie! Do dzieła.

Definicja

Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.

Ciekawostki

1. Istnieje ponad 600 kształtów makaronu.

Tak twierdzi Amerykańskie Narodowe Stowarzyszenie Producentów Makaronu (America’s National Pasta Association). Oto kilka kształtów, o których istnieniu prawdopodobnie nie miałeś pojęcia: gigli (przypomina kwiat w kształcie dzwonu), rotelle (koła wozu), mafaldine (w kształcie wstążki) i anelli (cienkie kółka).

2. Największa na świecie miska makaronu ważyła 7900 kg.

Rekord Guinnessa w kategorii największej miski makaronu został ustanowiony w Polsce w 2015 roku. ugotowanie i przygotowanie jej zajęło 40 kucharzom ponad 19 godzin. Co ciekawe, ustanowiono to przed PZU Cracovia Półmaraton Królewski (pasta party).

3. Gordon Ramsay jest posiadaczem makaronowego rekordu świata.

W 2017 r. brytyjski szef kuchni ustanowił nowy rekord Guinnessa w kategorii najdłuższego arkusza makaronu zwiniętego w ciągu 60 sekund – a wszystko to uchwycił przed kamerą w jednym z odcinków swojego programu The F-Word. Makaron który stworzył, miał 144,78 cm długości.

4. Zanim pojawiły się maszyny, makaron wyrabiano za pomocą stóp. 

Ponieważ ciasto na makaron jest tak twarde, kucharze chodzili po dużych partiach ciasta, aby je wyrobić, a wyrobienie jednej partii zajmowało “cały dzień chodzenia”.

5. Makaron al dente nie tylko lepiej smakuje, ale też dłużej utrzymuje Cię w pełni sił. 

Dzieje się tak, ponieważ trawienie makaronu al dente trwa dłużej niż w przypadku makaronu rozgotowanego – dzięki temu dłużej czujesz się najedzony.

6. Kiedyś ludzie dali się nabrać, że spaghetti rośnie na drzewach. 

1 kwietnia 1957 roku BBC wyemitowało film dokumentalny o uprawach spaghetti w Szwajcarii, w którym pokazano rolników zbierających spaghetti z krzewów. Humorystyczny filmik spotkał się z niezrozumieniem, a część widzów zastanawiała się, gdzie można kupić własny krzak spaghetti.

7. Włochy produkują od 1 700 000 do 3 300 000 ton makaronu rocznie. 

To więcej niż jakikolwiek inny kraj (i równowartość wagi ponad 400 000 słoni)

8. Kolorowy makaron pochodzi od koloru połączenia naturalnych aromatów. 

W tym celu zielony kolor pochodzi ze szpinaku, pomarańczowy z marchwi, a czarny z atramentu kałamarnicy.

9. Światowy Dzień Makaronu przypada na 25 października.

10. Najpopularniejszą marką makaronu we Włoszech jest Barilla.

Pozdrawiam serdecznie,
biegajacyprogramista.pl

Dodaj komentarz

6 + 1 =

Close Menu