Cześć!
Dzisiejsze ciekawostki dotyczyć będą czekolady. Mam nadzieje, że seria Wam się podoba :-). Jako, że ciekawostki będą dość szczegółowe postanowiłem również zacytować definicję “czekolady”. Do dzieła!
Definicja
Czekolada – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka. Według dyrektywy 2000/36/WE czekoladę definiuje się jako wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej.
Ciekawostki
- Czekolada w rzeczywistości jest rośliną. Mleczna i ciemna czekolada pochodzi z ziaren kakaowca, które rosną na kakaowcu (Theobroma cacao), wiecznie zielonym drzewie z rodziny Malvaceae. W ten sposób najważniejsza część tego słodkiego przysmaku jest warzywem.
- Biała czekolada nie jest czekoladą. Wszystko dlatego, że nie zawiera miazgi kakaowej ani likieru czekoladowa.
- Gorąca czekolada była pierwszym czekoladowym przysmakiem. Kakao parzono zarówno w kulturze meksykańskiej, jak i azteckiej, ale ostatecznie nie przypominała ona dzisiejszej gorącej czekolady – była to typowa gorzka mikstura, którą częśto wykorzystywano przy uroczystych okazjach, jak np śluby.
- Kakao było kiedyś używane jako waluta. Aztekowie tak bardzo i kochali ziarna kakao, że używali go jako waluty w czasach największej świetności swojej cywilizacji.
- Para brytyjskich cukierników wynalazła stałą czekoladę. W 1847 roku firma Fry & Sons stworzyła coś, co nazwała “czekoladą do jedzenia”, łącząc masło kakaowe, cukier oraz likier czekoladowy. Była to ziarnista, stała forma tego smakołyku.
- Napoleon uwielbiał czekoladę. Francuski przywódca wymagał, aby wino oraz własnie czekolada były dostępne dla niego oraz jego doradców nawet podczas intensywnych kampanii wojskowych.
- Mleczna czekolada została wynaleziona w Szwajcarii. Daniel Peter wynalazł ten przysmak w 1875 roku. Po ośmiu latach prób jego przepis w końcu zadziałał. Okazało się, że kluczowym składnikiem było mleko skondensowane.
- Większość kakao uprawia się obecnie w Afryce. Mimo amazońskich korzeni, większość kakao (szacuje się nawet 70% światowych dostaw) pochodzi z Afryki. Największym producentem jest Wybrzeże kości Słoniowej, które dostarcza około 30 procent światowego kakao.
- Drzewa kakaowca mogą dozyć 200 lat. Jest to bardzo imponujacy wiek, lecz “niestety” ziarna kakao nadaja się do spożycia jedynie przez pierwsze 25 lat swojego życia.
- Kakao było jedną z potraw którym się posługiwali azteccy wojownicy zanim wyruszyli na bitwę. Dzięki temu, że kakao ma bardzo dużo energii oraz kalorii wojownicy uzyskiwali potrzebną energię do walki.
Pozdrawiam serdecznie,
biegajacyprogramista.pl