Ciekawostki #2 – Czekolada

Ciekawostki #2 – Czekolada

Cześć!

     Dzisiejsze ciekawostki dotyczyć będą czekolady. Mam nadzieje, że seria Wam się podoba :-). Jako, że ciekawostki będą dość szczegółowe postanowiłem również zacytować definicję “czekolady”. Do dzieła!

Definicja

Czekolada – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka. Według dyrektywy 2000/36/WE czekoladę definiuje się jako wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej.

Ciekawostki

  1. Czekolada w rzeczywistości jest rośliną. Mleczna i ciemna czekolada pochodzi z ziaren kakaowca, które rosną na kakaowcu (Theobroma cacao), wiecznie zielonym drzewie z rodziny Malvaceae. W ten sposób najważniejsza część tego słodkiego przysmaku jest warzywem.
  2. Biała czekolada nie jest czekoladą. Wszystko dlatego, że nie zawiera miazgi kakaowej ani likieru czekoladowa.
  3. Gorąca czekolada była pierwszym czekoladowym przysmakiem. Kakao parzono zarówno w kulturze meksykańskiej, jak i azteckiej, ale ostatecznie nie przypominała ona dzisiejszej gorącej czekolady – była to typowa gorzka mikstura, którą częśto wykorzystywano przy uroczystych okazjach, jak np śluby.
  4. Kakao było kiedyś używane jako waluta. Aztekowie tak bardzo i kochali ziarna kakao, że używali go jako waluty w czasach największej świetności swojej cywilizacji.
  5. Para brytyjskich cukierników wynalazła stałą czekoladę. W 1847 roku firma Fry & Sons stworzyła coś, co nazwała “czekoladą do jedzenia”, łącząc masło kakaowe, cukier oraz likier czekoladowy. Była to ziarnista, stała forma tego smakołyku.
  6. Napoleon uwielbiał czekoladę. Francuski przywódca wymagał, aby wino oraz własnie czekolada były dostępne dla niego oraz jego doradców nawet podczas intensywnych kampanii wojskowych.
  7. Mleczna czekolada została wynaleziona w Szwajcarii. Daniel Peter wynalazł ten przysmak w 1875 roku. Po ośmiu latach prób jego przepis w końcu zadziałał. Okazało się, że kluczowym składnikiem było mleko skondensowane.
  8. Większość kakao uprawia się obecnie w Afryce. Mimo amazońskich korzeni, większość kakao (szacuje się nawet 70% światowych dostaw) pochodzi z Afryki. Największym producentem jest Wybrzeże kości Słoniowej, które dostarcza około 30 procent światowego kakao.
  9. Drzewa kakaowca mogą dozyć 200 lat. Jest to bardzo imponujacy wiek, lecz “niestety” ziarna kakao nadaja się do spożycia jedynie przez pierwsze 25 lat swojego życia.
  10. Kakao było jedną z potraw którym się posługiwali azteccy wojownicy zanim wyruszyli na bitwę. Dzięki temu, że kakao ma bardzo dużo energii oraz kalorii wojownicy uzyskiwali potrzebną energię do walki.

Pozdrawiam serdecznie,
biegajacyprogramista.pl

Dodaj komentarz

seven − four =

Close Menu